15 φορείς, μεταξύ των οποίων το Babel Dc υπογράφουν, στο πλαίσιο της Καμπάνιας για το Άσυλο, ανακοίνωση για το ναυάγιο στην Πύλο.
«Ναυάγιο στην Πύλο: Μια ακόμη τραγωδία – συνέπεια των πολιτικών αποτροπής»
Εβδομήντα οκτώ (78) άνθρωποι νεκροί και περισσότεροι από 500 αγνοούμενοι, μετά το ναυάγιο σκάφους ανοικτά της Πύλου αναζητούν δικαίωση ενάντια σε μια πολιτική αποτροπών που τους οδήγησε στο βυθό της Μεσογείου.
Λίγες μόνο μέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης και ασύλου, η Frontex, όσο και το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα που είχε την ευθύνη συντονισμού έρευνας και διάσωσης δεν κατόρθωσαν να παράσχουν επαρκή βοήθεια σε ένα σαπιοκάραβο με περισσότερους από 500 ανθρώπους που βρισκόταν σε κίνδυνο για μια ολόκληρη σχεδόν ημέρα, από τότε που ενημερώθηκαν, με αποτέλεσμα να βυθιστεί και να παρασύρει μαζί του εκατοντάδες ανθρώπους στον υγρό του τάφο.
Το ναυάγιο, όσο και αν επιχειρείται να αποδοθεί σε ανθρώπινα λάθη και σε αδίστακτους διακινητές, φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με περισσή συνέπεια υλοποιούν οι κυβερνήσεις των χωρών στα σύνορα της Ευρώπης, όπως κατεξοχήν η περίπτωση της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Πολλαπλά ερωτηματικά προκύπτουν για τις ενέργειες των αρμόδιων αρχών όσο και της ίδιας της Frontex, που από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε το σκάφος, όμως έσπευσε να αποποιηθεί τις ευθύνες της, δείχνοντας αποκλειστικά προς τη μεριά του Ελληνικού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.
Για μια ακόμη φορά είναι θλιβερά αναγκαίο να επισημάνουμε ότι η προάσπιση των αρχών του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας επιβάλλουν πρώτα απ’ όλα το σεβασμό στη ζωή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Ζητάμε:
Να διερευνηθούν οι συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες τόσο στο επίπεδο της Ελληνικής Πολιτείας, όσο και στο επίπεδο της ΕΕ.
Να καθιερωθούν ασφαλείς και νόμιμες οδοί για την πρόσβαση προσφύγων αλλά και μεταναστών στο έδαφος της ΕΕ.
Να καταδικαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει στα κράτη–μέλη στα σύνορά της να λειτουργούν αποτρεπτικά, με αποτέλεσμα τα συνεχή, πολλές φορές τραγικά περιστατικά ναυαγίων όσο και επαναπροωθήσεων που έχουν ως συνέπεια τον εκφυλισμό της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.
Να χορηγηθεί άσυλο και προστασία στα θύματα αυτής της τραγωδίας.
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΣΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (αλφαβητικά)
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών (http://migrant.diktio.org)
Διοτίμα – Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα (www.diotima.org.gr)
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) (https://www.hlhr.gr)
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Eλσίνκι (https://greekhelsinki.wordpress.com)
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) (http://www.gcr.gr)
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων (http://www.refugees.gr)
Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία (https://www.kosmosxorispolemous.gr/)
Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης (https://antirrisies.gr/)
«Το Μωβ» Πανελλαδικό Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων (http://tomov.gr)
Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) (http://rsaegean.org/el)
Equal Rights Beyond Borders (https://equal-rights.org)
Fenix – Humanitarian Legal Aid (https://www.fenixaid.org/)
Legal Centre Lesvos (https://legalcentrelesvos.org/)
Lesvos Solidarity [ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΛΕΣΒΟΥ] (https://lesvossolidarity.org/en/)
Ι. Δροσοπούλου 72, 112 57 Αθήνα
email: babel@syn-eirmos.gr
Τηλ.: 2108616280, 2108616266 Fax: 2108616102