«Άλλο μετανάστης άλλο τουρίστας»

Μάι 17, 2018 | Βαβέλ και media

Το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007. Επιχορηγείται από το υπουργείο Υγείας, ενώ το Ίδρυμα Νιάρχος είναι χορηγός σε πολλά από τα προγράμματά του. Μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί σε αυτό περίπου 2.200 άτομα. Στο κέντρο εργάζονται εννιά επαγγελματίες ψυχικής υγείας, δύο γλωσσικοί διαμεσολαβητές, ενώ προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους 15 άτομα.

Ο Νίκος Γκιωνάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου, μιλώντας για τα προβλήματα των μεταναστών αναφέρει: «Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στους ανθρώπους που απευθύνονται σε μας. Βιώνουν μια τριπλή ετερότητα. Το ένα είναι η μεταναστευτική συνθήκη. Ο τρόπος που ήρθαν εδώ. Είναι διαφορετικό να είσαι τουρίστας στην Ελλάδα και διαφορετικό να είσαι μετανάστης. Το δεύτερο είναι το εθνοπολιτισμικό υπόβαθρο. Όσο πιο μακρινές είναι οι κουλτούρες από τις οποίες προέρχεται ένας άνθρωπος, τόσο πιο δύσκολο είναι καταλάβει τι γίνεται εδώ πέρα που βρίσκεται. Και το τρίτο είναι η ίδια η ψυχική διαταραχή, που είναι από μόνη της μια ετερότητα».

Ένα εμπόδιο που αντιμετωπίζουν συχνά στο κέντρο είναι η γλώσσα: «Εμείς έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε τετ α τετ, εδώ μαθαίνουμε να δουλεύουμε σε συνθήκες τριαδικές. Δηλαδή εμείς, ο γλωσσικός διαμεσολαβητής και ο άνθρωπος που ζητά τη βοήθειά μας. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να δουλεύουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο άλλος θα νιώσει άνετα να μιλήσει. Εδώ δεν είναι εύκολο για κάποιον να πάει στη χώρα του σε ψυχοθεραπευτή, που μιλάνε την ίδια γλώσσα και έχουν την ίδια κουλτούρα. Αυτή λοιπόν, είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά».

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr
Ι. Δροσοπούλου 72, 112 57 Αθήνα
email: babel@syn-eirmos.gr
Τηλ.: 2108616280, 2108616266 Fax: 2108616102