“Η ψυχική υγεία δεν αφορά στο πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος αλλά αφορά σε σχέσεις”, δήλωσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική υγεία

Οκτ 23, 2018 | Βαβέλ και media, Επικαιρότητα

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική υγεία Dainius Pūras σε συνέντευξή του μετά την κατάθεση της αναφοράς του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού την περασμένη εβδομάδα επισημαίνει ότι η ψυχική υγεία δεν αφορά στο πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος αλλά αφορά σε σχέσεις. Αυτή η επισήμανση έγινε στο πλαίσιο της ειδικής αναφοράς του στις ψυχολογικές επιπτώσεις του αποχωρισμού των παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους. Ο ειδικός εισηγητής ανέφερε επίσης στην Γενική Συνέλευση ότι η κράτηση οικογενειών σε μετακίνηση έχει διαρκείς επιπτώσεις στα παιδιά, ενώ υπογράμμισε ότι η ελλιπής φροντίδα των μεταναστών και το αρνητικό δημόσιο αφήγημα γύρω από τη μετανάστευση βλάπτει σε σημαντικό βαθμό την κοινωνία.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο το Βαβέλ φιλοξένησε τη συνάντηση του Ειδικού Εισηγητή με εκπροσώπους οργανισμών που ασχολούνται με την ψυχική υγεία μεταναστών στην Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες. Στη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Dainius Pūras για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας των προσφύγων στις μεσογειακές χώρες. Τα αποτελέσματα της συνάντησης συμπεριλήφθηκαν στην αναφορά του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ι. Δροσοπούλου 72, 112 57 Αθήνα
email: babel@syn-eirmos.gr
Τηλ.: 2108616280, 2108616266 Fax: 2108616102