Το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ παραμένει όρθιο

Μάι 17, 2018 | Βαβέλ και media

«Ακόμα και οι ευρωπαϊκοί πόροι που υπάρχουν και είναι διαθέσιμοι σταματούν. Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων των δομών φιλοξενίας όσων αιτούνται άσυλο σταμάτησε. Η χρηματοδότηση τελειώνει και σε λίγο ακόμα και όσοι παρεμβαίνουν στα στρατόπεδα θα σταματήσουν να το κάνουν. Οτιδήποτε έχει σχέση με αλλοδαπούς σταματάει». Αυτή ήταν μία από τις ζοφερές επισημάνσεις του επιστημονικού υπεύθυνου της Βαβέλ, Νίκου Γκιωνάκη.

Η επίσκεψη στο φιλόξενο Κέντρο Ημέρας Βαβέλ στην Κυψέλη, που συνεχίζει να επιμένει, μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά τις δραστηριότητες αλλά και τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα. Η Βαβέλ παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση σε μετανάστες και πρόσφυγες. Στη διάρκεια της λειτουργίας της από το 2008 έχει εξυπηρετήσει εκατοντάδες ανθρώπους. Επιπλέον, ανάμεσα στις πολλές δράσεις της εξειδικεύεται στην παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και αποκατάστασης σε θύματα βασανιστηρίων, των οποίων οι ανάγκες είναι αυξημένες και χαρακτηρίζονται από ιδιαιτερότητα και πολυπλοκότητα. Ειδική ψυχολογική φροντίδα παρέχεται στους ανηλίκους.

Ο κ. Γκιωνάκης συνέχισε απαντώντας στις ερωτήσεις μας για το τι θα απογίνουν οι πρόσφυγες και όσοι ζητούν άσυλο σε μια χώρα που υποτίθεται ότι σέβεται αυτές τις συμβάσεις, ενημερώνοντάς μας για το κλείσιμο ακόμα και των λιγοστών δομών είτε από αμέλεια είτε και από γραφειοκρατική κωλυσιεργία. «Ηδη η εστία προσφύγων της ΑΡΣΙΣ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο ανέστειλε τη λειτουργία της. Το χειρότερο είναι ότι δεν σταμάτησε φυσικά το ταμείο να χρηματοδοτεί, απλά οι δικοί μας αρμόδιοι δεν προχωρούν στην επαναπροκήρυξη των προγραμμάτων. Τέλη Μαρτίου ήταν το τελικό περιθώριο για τις αιτήσεις στο Ευρωπαϊκό Ταμείο κι ενώ έγινε συνάντηση μεταξύ φορέων και του υπουργείου Απασχόλησης με παρόντα τον υφυπουργό κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος και δεσμεύτηκε να μεριμνήσει πριν κλείσουν οι προθεσμίες, ακόμα και σήμερα το έγγραφο δεν έχει έρθει, ενώ οι άνθρωποι βρίσκονται πια στο δρόμο!»

 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr
Ι. Δροσοπούλου 72, 112 57 Αθήνα
email: babel@syn-eirmos.gr
Τηλ.: 2108616280, 2108616266 Fax: 2108616102